Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Pierogi z opieńkami i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, choć nietypowe pierogi z farszem grzybowo-dyniowym na ostro. Najsmaczniejsze są podsmażone.

Pierogi z opieńkami i dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z opieńkami i dynią

~ CIASTO NA PIEROGI:

~ FARSZ:

  • opieńki ok. 2 litry
  • cebula 2 duże
  • dynia 1 szkl.
  • tłuszcz (olej, smalec, klarowane masło)
  • sól, pieprz, czosnek, curry

Sposób przygotowania:

Pierogi z opieńkami i dynią
Z mąki i gorącej wody z masłem zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Nakryć miseczką i pozostawić na pół godziny, aby odpoczęło.

Opieńki oczyścić, umyć, odsączyć. Większe pokroić, małe mogą pozostać w całości. Pokroić cebulę i podsmażyć na tłuszczu lekko rumieniąc - dodać grzyby i razem chwilę poddusić. Pozostawić do ostygnięcia. Zmielić przez sitko że sporymi oczkami. 

W międzyczasie obrać dynię i zetrzeć na drobnej wiórki, posolić i wymieszać - pozostawić na kilkanaście minut, po czym dodać do grzybów i dusić pod pokrywką do miękkości - odparować, jeśli to konieczne. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i czosnkiem.

Ostudzić.

Z ciasta podsypanego mąką i rozwałkowanego niezbyt cienko wyciąć krążki, nadziać farszem i dokładnie skleić brzegi. Ugotować w osolonym wrzatku, zahartować w zimnej wodzie, a po odcedzeniu układać luźno na półmisku lub na tacy.

Przed podaniem podsmażyć na rumiano.
Pierogi z opieńkami i dynią
Opieńki przebrać, umyć, odsączyć i pokroić.
Pierogi z opieńkami i dynią
Pokrojoną cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać grzyby.
Pierogi z opieńkami i dynią
Gotowy ostudzony farsz zmielić na grubym sitku.
Pierogi z opieńkami i dynią
Dynię obrać i drobno utrzeć, posolić i odstawić.

Tagi:

danie pierogi