Sposób przygotowania:
Pierogi z opieńkami i dynią
Z mąki i gorącej wody z masłem zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Nakryć miseczką i pozostawić na pół godziny, aby odpoczęło.
Opieńki oczyścić, umyć, odsączyć. Większe pokroić, małe mogą pozostać w całości. Pokroić cebulę i podsmażyć na tłuszczu lekko rumieniąc - dodać grzyby i razem chwilę poddusić. Pozostawić do ostygnięcia. Zmielić przez sitko że sporymi oczkami.
W międzyczasie obrać dynię i zetrzeć na drobnej wiórki, posolić i wymieszać - pozostawić na kilkanaście minut, po czym dodać do grzybów i dusić pod pokrywką do miękkości - odparować, jeśli to konieczne. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i czosnkiem.
Ostudzić.
Z ciasta podsypanego mąką i rozwałkowanego niezbyt cienko wyciąć krążki, nadziać farszem i dokładnie skleić brzegi. Ugotować w osolonym wrzatku, zahartować w zimnej wodzie, a po odcedzeniu układać luźno na półmisku lub na tacy.
Przed podaniem podsmażyć na rumiano.
Opieńki oczyścić, umyć, odsączyć. Większe pokroić, małe mogą pozostać w całości. Pokroić cebulę i podsmażyć na tłuszczu lekko rumieniąc - dodać grzyby i razem chwilę poddusić. Pozostawić do ostygnięcia. Zmielić przez sitko że sporymi oczkami.
W międzyczasie obrać dynię i zetrzeć na drobnej wiórki, posolić i wymieszać - pozostawić na kilkanaście minut, po czym dodać do grzybów i dusić pod pokrywką do miękkości - odparować, jeśli to konieczne. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i czosnkiem.
Ostudzić.
Z ciasta podsypanego mąką i rozwałkowanego niezbyt cienko wyciąć krążki, nadziać farszem i dokładnie skleić brzegi. Ugotować w osolonym wrzatku, zahartować w zimnej wodzie, a po odcedzeniu układać luźno na półmisku lub na tacy.
Przed podaniem podsmażyć na rumiano.