ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do zapiekanek wykorzystuję często resztki wędlin. Tym razem też tak zrobiłam. Kawałek pieczonego boczku świetnie się do tego nadawał. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiem

 

 

  • 150 g sera tartego mozzarella

 

 

  • ketchup

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiem

ETAP 1:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry.

Pieczony boczek ( może być też inna wędlina ) pokroić w plasterki, wielkością zbliżoną do plastrów ziemniaków i cukinii.

Naprzemiennie, na sztorc układać w żaroodpornym naczyniu pokrojone produkty. Jajka roztrzepać ze śmietaną.

Dodać przecier pomidorowy, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz świeżo mielony, cukier i sól do smaku.

Wszystko dobrze pomieszać i wylać na ziemniaki z cukinią i boczkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 min. Następnie wyjąć zapiekankę i posypać serem mozzarella.

Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści.

Zapiekankę najlepiej podawać ciepłą. Ketchup będzie dobrym dodatkiem.

Smacznego.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiem
Ziemniaki, cukinia, boczek ułożone w naczyniu żaroodpornym
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana przed włożeniem do piekarnika