Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i boczkiemETAP 1:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. 
Pieczony boczek ( może być też inna wędlina ) pokroić w plasterki, wielkością zbliżoną do plastrów ziemniaków i cukinii. 
Naprzemiennie, na sztorc układać w żaroodpornym naczyniu pokrojone produkty. Jajka roztrzepać ze śmietaną. 
Dodać przecier pomidorowy, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz świeżo mielony, cukier i sól do smaku. 
Wszystko dobrze pomieszać i wylać na ziemniaki z cukinią i boczkiem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 min. Następnie wyjąć zapiekankę i posypać serem mozzarella. 
Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści. 
Zapiekankę najlepiej podawać ciepłą. Ketchup będzie dobrym dodatkiem. 
Smacznego.