Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie wyobrażam sobie kolacji Wigilijnej bez pierogów z suszoną śliwką. Kto jeszcze takich nie robił to bardzo polecam i doradzam użyć bardzo dobrej jakości śliwek.

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

Składniki:

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół małej łyżeczki soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką
1. Ciasto:

Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.

3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy. Smacznego.

Rady:

Do pierogów najlepiej użyć śliwek bardzo dobrej jakości. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 35- 40 pierogów w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.

Tagi:

dania pierogi