Sposób przygotowania:
Pierożki z kapusty w kruchym cieście
Pierożki można upiec na dzień wcześniej iprzechowywać w lodówce.
Na stolnicy posiekać mąkę z margaryną, po czym skropić ciasto zimną wodą. Dodać soli, zagnieść ciasto i odłożyć na 2—3 godziny. Ugotować kapustę, posiekać na stolnicy. Pieczarki i cebulę podsmażyć, dodać kapustę i przyprawić nadzienie nasionami kopru i pieprzem. Po zestawieniu z ognia wbić jajo, wymieszać. Rozwałkować ciasto, pokrajać w kwadraty, nałożyć nadzienie, zlepić, posmarować białkiem. Upiec w mocno nagrzanym piekarniku.
Na stolnicy posiekać mąkę z margaryną, po czym skropić ciasto zimną wodą. Dodać soli, zagnieść ciasto i odłożyć na 2—3 godziny. Ugotować kapustę, posiekać na stolnicy. Pieczarki i cebulę podsmażyć, dodać kapustę i przyprawić nadzienie nasionami kopru i pieprzem. Po zestawieniu z ognia wbić jajo, wymieszać. Rozwałkować ciasto, pokrajać w kwadraty, nałożyć nadzienie, zlepić, posmarować białkiem. Upiec w mocno nagrzanym piekarniku.