Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

SUPERPRZEPIS

Pierożki z makiem i sosem wiśniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mak króluje na świątecznych stołach w postaci makowców czy klusek z makiem ale pierożki też są pyszne, do tego sos wiśniowy i mamy pyszny deser na zakończenie nie tylko wigilijnej kolacji :)

Pierożki z makiem i sosem wiśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z makiem i sosem wiśniowym

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • Porcja masy makowej ( z tego przepisu https://gotujmy.pl/domowa-masa-makowa,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,246240.htm lub puszka gotowej)

 

  • Sos wiśniowy:
  • 450 gram mrożonych wiśni
  • Około ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pierożki z makiem i sosem wiśniowym
Sos: Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i cukier i doprowadzamy wiśnie do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos około 15 minut, aż lekko zgęstnieje. Doprawiamy go do smaku cukrem jednak nie za dużo, bo sos ma być kwaskowy :) Odstawiamy. 

Masę makową przygotowujemy zgodnie z przepisem lub używamy masy makowej z puszki.

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Po środku robimy wgłębienie wlewamy w nie wodę i masło, dodajemy szczyptę soli i wszystko starannie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą ciasto przenosimy na blat podsypany mąką i ostrożnie (ciasto jest gorące) zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy jednolite elastyczne ciasto wkładamy je z powrotem do miseczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. 

Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę masy makowej i zlepiamy pierożki. Możemy tradycyjnie lub nadać im kształt uszek. Pierożki układamy na bacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką aby przed gotowaniem nie wyschły.

Gotowe pierożki gotujemy w leciutko osolonej wodzie około 4 minut. Ugotowane pierożki serwujemy z sosem wiśniowym, smacznego :D
Pierożki z makiem i sosem wiśniowym
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Po środku robimy wgłębienie wlewamy w nie wodę i masło, dodajemy szczyptę soli i wszystko starannie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą ciasto przenosimy na blat podsypany mąką i ostrożnie (ciasto jest gorące) zagniatamy ciasto.
Pierożki z makiem i sosem wiśniowym
Kiedy składniki się połączą ciasto przenosimy na blat podsypany mąką i ostrożnie (ciasto jest gorące) zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy jednolite elastyczne ciasto wkładamy je z powrotem do miseczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę masy makowej i zlepiamy pierożki.
Pierożki z makiem i sosem wiśniowym
Możemy tradycyjnie lub nadać im kształt uszek. Pierożki układamy na bacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką aby przed gotowaniem nie wyschły. Gotowe pierożki gotujemy w leciutko osolonej wodzie około 4 minut. Ugotowane pierożki serwujemy z sosem wiśniowym, smacznego :D
Pierożki z makiem i sosem wiśniowym
Sos: Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i cukier i doprowadzamy wiśnie do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos około 15 minut, aż lekko zgęstnieje. Doprawiamy go do smaku cukrem jednak nie za dużo, bo sos ma być kwaskowy :) Odstawiamy.