Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3213]

Pierogi z serem i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z ciasta z dodatkiem maku, nadziewane serem z morelami to bardzo oryginalne i smaczne danie na słodko.

Pierogi z serem i morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i morelami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i morelami
Mąkę wymieszać z makiem, dodać oliwę i ciepłą wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Ser włożyć do miski, dodać cukier z wanilią, cukier kryształ mi jajko, utrzeć. Następnie wsypać pokrojone morele, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić.Stopniowo wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać miodem i w razie potrzeby oprószyć cukrem.
Pierogi z serem i morelami
Z mąki oliwy maku i ciepłej wody zagnieść ciasto
Pierogi z serem i morelami
Ser utrzeć z cukrem i jajkiem wymieszać z pokrojonymi morelami
Pierogi z serem i morelami
Ciasto rozwałkować wykrawać krążki i nakładać farsz
Pierogi z serem i morelami
Dokładnie zlepić i ugotować we wrzącej osolonej wodzie