Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Pierożki z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne i w sam raz dobre na zimowe rozmrażanie truskawek na pierogi

Pierożki z truskawkami

Składniki:

Pierożki z truskawkami

 

  • ciasto:
  • 450 g mąka,
  • 300 ml wrzątek,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 łyżka olej roślinny,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • na pierogi:,
  • szczypta na jedno kółeczko cukier,
  • 20 dkg truskawki

Sposób przygotowania:

Pierożki z truskawkami
Mąkę , sól , olej , proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy następnie zalewamy wrzątkiem i zagniatamy szybko ciasto. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy krążki np: szklanką. Na każdy krążek na pieróg sypiemy szczyptę cukru i dajemy 1 truskawkę lub 0,5 truskawki jak kto woli. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z cukrem , można podać też ze śmietaną i cukrem. Smacznego!