Sposób przygotowania:
Kaczka duszona z grzybami
Nóżki kaczki dokładnie myjemy. Doprawiamy z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, po czym przekładamy do woreczka dodajemy gałązkę rozmarynu i ząbki czosnku. Całość zawiązujemy wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia godzinę przed przystąpieniem do smażenia wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Ogrzane mięso smażymy na złoto z obu stron. Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś naczynia.
Na patelnię wrzucamy dokładnie oczyszczone grzyby i przesmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy na patelnię wodę i dodajemy rozmaryn oraz ząbki czosnku, jałowiec, angielskie ziele oraz liść laurowy. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości kaczki.
Miękką kaczkę podajemy np. z surówką i ziemniakami.
Następnego dnia godzinę przed przystąpieniem do smażenia wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Ogrzane mięso smażymy na złoto z obu stron. Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś naczynia.
Na patelnię wrzucamy dokładnie oczyszczone grzyby i przesmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy na patelnię wodę i dodajemy rozmaryn oraz ząbki czosnku, jałowiec, angielskie ziele oraz liść laurowy. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości kaczki.
Miękką kaczkę podajemy np. z surówką i ziemniakami.
Megi-
misia5