Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Pierś z kurczaka panierowana kalafiorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatna pierś z kurczaka w pięknej złocistej panierce ze świeżego kalafiora. Świetne mięsko na codzień i od święta :)

Pierś z kurczaka panierowana kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka panierowana kalafiorem

 

  • Składniki:
  • pierś z kurczaka 4 sztuki
  • kalafior 200 gram
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • Kucharek - uniwersalna
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka panierowana kalafiorem
Wykonanie: Na samym początku pierś z kurczaka dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Później delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa i delikatnie solimy. Następnie kalafior trzemy na tarce o dużych oczkach. Ważne: Kalafior musi być świeży - mrożony się nie nadaje. Jajko roztrzepujemy dokładnie wraz z solą, pieprzem oraz Kucharkiem. (można dodać do jajka łyżkę śmietany) Kolejno moczymy w nim każda pierś i obtaczamy z każdej strony w tartym kalafiorze. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na wolnym ogniu pod przykryciem na złoty kolor z obu stron.Podajemy na ciepło do obiadu z dowolnymi dodatkami np. ziemniaczkami i surówką. Smacznego :)
Pierś z kurczaka panierowana kalafiorem
Etap 1 Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa i delikatnie solimy.
Pierś z kurczaka panierowana kalafiorem
Etap 2 Kalafior trzemy na tarce o dużych oczkach
Pierś z kurczaka panierowana kalafiorem
Etap 3 W roztrzepanym jajku moczymy dokładnie pierś z kurczaka.
Pierś z kurczaka panierowana kalafiorem
Etap 4 Smażymy pod przykryciem na rumiany kolor