Pierś kurczaka w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pomysł na pierś z kurczaka. Zapiekana w piekarniku w cieście francuskim z pieczarkami. Niebanalny pomysł na rodzinny obiad

Pierś kurczaka w cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś kurczaka w cieście francuskim

 

  • Dwie mniejsze piersi z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Sól i pieprz przyprawa do kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w cieście francuskim
Etap 1 Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, szklimy na gorącym oleju na patelni. Pieczarki kroimy na cienkie paseczki i dodajemy na patelnie do zeszklonej cebulki. Pieczarki na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Etap 2 Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich błon i tłuszczu. Każdą pierś lekko tłuczemy, następnie przyprawiamy pieprzem, solą i ziołami ewentualnie przyprawą do kurczaka. Etap 3 Ciasto francuskie dzielimy na pół i na każdą część dajemy po piersi z kurczaka, wystające części ciasta kroimy na paski o grubości ok. 2 cm. Na mięso nakładamy wcześniej przygotowany farsz z pieczarek i cebuli, a następnie zawijamy naprzemiennie przygotowane paski ciasta. Dzięki czemu uzyskujemy piękny efekt końcowy. Etap 4 Całość pieczemy na blasze wyłożonej papierem (bądź posmarowanej olejem) w temp 200 stopni przez 20-25 minut Podawać można z ryżem, zapiekaną bułką, bądź bez niczego. Wszystko według smaków :)
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Ciasto francuskie dzielimy na pół i na każdą część dajemy po piersi z kurczaka, wystające części ciasta kroimy na paski o grubości ok. 2 cm. Na mięso nakładamy wcześniej przygotowany farsz z pieczarek i cebuli, a następnie zawijamy naprzemiennie przy
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Całość pieczemy na blasze wyłożonej papierem (bądź posmarowanej olejem) w temp 200 stopni przez 20-25 minut