ganita

ganita

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pierś kurczaka w mussie z fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś kurczaka w mussie z żółtej fasolki szparagowej Hortex i papryczek florinis nadziewanych fetą.

Pierś kurczaka w mussie z  fasolki szparagowej

Składniki:

Pierś kurczaka w mussie z fasolki szparagowej

 

  • 2 piersi kurczaka
  • paczka żółtej fasolki szparagowej Hortex
  • 3-5 papryczek florinis nadziewanych fetą (lub na ostro - pikantne papryczki plus dobra, miękka feta)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • grecka oliwa
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1 szkl. ryżu
  • ew. 1/5litra bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w mussie z fasolki szparagowej
Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cytrynę otrzeć ze skórki na tarce o drobnych oczkach, sok wycisnąć i przecedzić. W misce zamarynować pierś z cebulą, czosnkiem, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, 2-3 łyżkami oliwy, odrobiną soli (dojdzie jeszcze słona feta!) i pieprzem. Wstawić do lodówki na min. 30minut. W tym czasie ugotować ryż i osobno ugotować w małej ilości wody z solą i odrobiną cukru fasolkę szparagową. Odcedzoną fasolkę szparagową zmiksować z papryczkami i fetą na gładką masę. Dobrze rozgrzać patelnię i szybko zrumienić na niej kurczaka z marynatą, dodać muss z fasolki i papryczek, dosmaczyć pieprzem i solą. Jeśli konsystencja potrawy wyda się Wam zbyt gęsta - podlać bulionem warzywnym. Podawać z gotowanym ryżem. Smacznego.