kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1068]

Pierś otulona marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną pieczoną pierś razem z tartą marchewką. Taką pierś możemy podać z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Polecam.

Pierś otulona marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś otulona marchewką

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 średnie marchewki
  • 200 ml wody
  • listki pietruszki do dekoracji
  • naczynie żaroodporne 18 x 8 x 6
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pierś otulona marchewką
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś z każdej strony obtaczamy w przyprawach. Odstawiamy.

Marchew obieramy i myjemy, ścieramy do miski na tarce jarzynowej.

Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i przekładamy połowę startej marchewki, układamy pierś i resztę marchewki, zawijamy folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Następnie odcinamy górną część foli aluminiowej i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.

Upieczoną marchewkę przekładamy do garnka i dolewamy wodę, gotujemy razem przez chwilę i blendujemy na gładki sos.

Sos przekładamy na talerz i układamy na nim pokrojoną pierś. Dekorujemy listkami pietruszki.
Pierś otulona marchewką
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawach.
Pierś otulona marchewką
Marchewki ścieramy na tarce jarzynowej do miski.
Pierś otulona marchewką
Połowę startej marchewki układamy w naczyniu żaroodpornym i pierś.
Pierś otulona marchewką
Całość przykrywamy pozostałą marchewką i zawijamy folię.