Sposób przygotowania:
Pierś otulona marchewką
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś z każdej strony obtaczamy w przyprawach. Odstawiamy.
Marchew obieramy i myjemy, ścieramy do miski na tarce jarzynowej.
Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i przekładamy połowę startej marchewki, układamy pierś i resztę marchewki, zawijamy folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Następnie odcinamy górną część foli aluminiowej i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
Upieczoną marchewkę przekładamy do garnka i dolewamy wodę, gotujemy razem przez chwilę i blendujemy na gładki sos.
Sos przekładamy na talerz i układamy na nim pokrojoną pierś. Dekorujemy listkami pietruszki.
Marchew obieramy i myjemy, ścieramy do miski na tarce jarzynowej.
Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i przekładamy połowę startej marchewki, układamy pierś i resztę marchewki, zawijamy folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Następnie odcinamy górną część foli aluminiowej i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
Upieczoną marchewkę przekładamy do garnka i dolewamy wodę, gotujemy razem przez chwilę i blendujemy na gładki sos.
Sos przekładamy na talerz i układamy na nim pokrojoną pierś. Dekorujemy listkami pietruszki.