Sposób przygotowania:
Karkówka Eli gotowana 2 razy po 10 minutprzygotowanie karkówki
Mięso opłukać pod bieżącą woda i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie karkówki cd
Osuszoną karkówkę obwiązać białymi, bawełnianymi nićmi kuchennymi.
przygotowanie karkówki cd
Przygotować przyprawy : słodką paprykę, przyprawę do mięs, czosnek granulowany, pieprz mielony, sól, ziele angielskie mielone i pokruszone liście laurowe.
przygotowanie karkówki cd
Przyprawy wymieszać, natrzeć nimi mięso i odstawić w chłodne miejsce na noc.
gotowanie karkówki
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać 3 litry wody. Do wody dodać czosnek, majonez, majeranek, sól i pieprz do smaku. Do wody z przyprawami włożyć karkówkę i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut na małym ogniu i wyłączyć kuchenkę.
Mięso zostawić w wywarze do wystygnięcia. Ponownie zagotować wywar z karkówką i gotować następne 10 minut. Zostawić karkówkę do wystygnięcia w wywarze. Zimne mięso wyjąć z wywaru, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć d lodówki. Karkówkę pokroić w plastry.
Smacznego!
Polpal
gusia1000