aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pierś w aromatycznym piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatna, z nutą goryczki pierś z kurczaka duszona w piwie. Jest ona bardziej zdrowsza od smażonych filetów na oleju. A jej największymi zwolennikami są oczywiście mężczyźni – wiadomo dlaczego :)

Pierś w aromatycznym piwie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś w aromatycznym piwie

 

  • 1 pierś kurczaka
  • 250 ml piwa
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pierś w aromatycznym piwie
Pierś myjemy i osuszamy, następnie kroimy wzdłuż na pół. Układamy ją w garnku i obficie posypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka . Następnie powoli wlewamy piwo, żeby zbyt mocno nie pieniło się. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na pół, wówczas więcej oddadzą z siebie aromatu. Wrzucamy je do garnka z piersiami i piwem.

Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dalej dusimy piersi, żeby piwo mogło powoli odparować, a my uzyskamy z niego lekko goryczkowy sos. Gotowe piersi podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Pierś w aromatycznym piwie
Umytą i przekrojoną na pół pierś obficie posypujemy przyprawą.
Pierś w aromatycznym piwie
Następnie pierś delikatnie zalewamy piwem.
Pierś w aromatycznym piwie
Dorzucamy obrane i przekrojone ząbki czosnku.
Pierś w aromatycznym piwie
Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie a sos odparuje.