senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Lekko pijana pierś z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

...czyli po prostu pierś z piwem!

Lekko pijana pierś z kurczaka

Składniki:

Lekko pijana pierś z kurczaka

 

  • 1 pierś z kurczaka - podwójna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 15 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 jaja,
  • 0,5 butelki jasnego piwa,
  • 4 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Lekko pijana pierś z kurczaka
Pierś umyć, pokroić w kostkę lub paski. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem i cebulą. Zawinąć w folię i zostawić na około 30 minut. W tym czasie przygotować ciasto: oddzielić białko od żółtek i odstawić do lodówki. W misie wymieszać : żółtka, roztopione i ostudzone masło, sól, pieprz. Do wymieszanego dodać piwo. Przykryć misę i chłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie ubić pianę z białek, wymieszać z masą. Mięso (po usunięciu cebuli i czosnku) posolić i popieprzyć i zanurzać w cieście. Smażyć na oleju na złoty kolor.