Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kurczak wędzony z piwem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

delikatny w smaku, bardzo soczysty i niepowtarzalny kurczak wędzony

Kurczak wędzony z piwem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak wędzony z piwem

 

  • 1 kurczak,
  • 0.5 masła,
  • 300 ml piwa,
  • przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Kurczak wędzony z piwem
Wieczorem przed planowanym wędzeniem nacieramy mięso mieszanką przypraw (sól, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, pieprz i co kto lubi) zarówno od wewnątrz i zewnątrz. Na drugi dzień rozpuszczamy masło, a następnie dolewamy do niego piwa. Naciagamy strzykawką a następnie przy pomocy igły wciskamy miksture w piersi i mięsnie na nogach. Wędzimy przez 4-5 godzin. Mięso po rozkrojeniu jest bardzo soczyste z rozkrojonych piersi wypływa jeszcze pozostałosć mikstury, mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne
Kurczak wędzony z piwem
kurczaki w trakcie wędzenia