Sposób przygotowania:
Filety gesi pieczone w piwie
Piersi myjemy, przekrajamy wzdluz na pól i nakrawamy skórke nozem. Do naczynia wlewamy piwo, dodajemy: imbir, majeranek, cynamon i miód, mieszamy. Wkladamy piersi, aby byly zanurzone w piwie. Pozostawiamy w chlodnym miejscu na noc. Nastepnego dnia wyciagamy piersi, odsaczamy z nadmiaru plynu i ukladamy na reczniku papierowym. Piwa, w ktorym moczylismy mieso, nie wylewamy! Z maggie, sosu sojowego, ogerano, oliwy i vegety robimy marynate, która nacieramy piersi - mozna to zrobic za pomoca lyzeczki. Niewielkie naczynie do zapiekania wyscielamy folia do pieczenia i kladziemy na nia piersi, skóra do dolu. Poniewaz mieso bedzie sie pieklo zanurzone w piwie, dobrze jest uzyc takiej formy, w której filet bedzie jak najbardziej zanurzony, a przy koncowym etapie, bedzie mozna zrumienic wynurzona ponad powierzchnie plynu skórke. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut, po czym podlewamy kilkoma lyzkami piwa i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ( mozna z termoobiegiem) przez 10 minut i znowu zalewamy kilkoma lyzkami piwa. Po 10 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika i dodajemy pozostale piwo, w którym moczylismy ges. Calosc przykrywamy folia do pieczenia, a najlepiej jest piec ges w brytfannie z przykrywa. Wstawiamy ponownie do piekarnika, zwiekszamy temperature pieczenia do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, kilkakrotnie polewajac mieso sosem wlasnym.W miedzyczasie mozna usunac powstale szumowiny. Na 10-15 minut przed zakonczeniem pieczenia, przewracamy piersi skóra do góry, aby zbrazowiala. Jezeli lubimy slodka skórke, mozna ja spedzlowac miodem, a najlepiej miodem rozpuszczonym w niewielkiej ilosci cieplej wody i potem zapiec. Plyn, w którym pieklo sie mieso wylac. Mieso jest smaczne zarówno na cieplo do obiadu, jak i na zimno, jako obklad na pieczywo. Smak goryczki piwa jest delikatnie wyczuwalny. Mojemu mezowi smakowalo :)
luna
Natala1210
Śliweczka
Anula
msewka
bernika
Adamus
Obok mięska, na talerz trafiły smażone ziemniaki-talarki,surówka z czerwonej kapusty
do picia dla młodzieży kompot ze śliwek węgierek,a dla dorosłych lampka czerwonego
chilijskiego merlota.
Mięsko po upieczeniu było kruchutkie i czuć było pełny bukiet,idealnie dopasowanych składników użytych w marynacie.
Moje wybredne,nastoletnie córki zostawiły po obiedzie puste talerze,dla mnie wszystko było już jasne.
Ocena potrawy-rewelacja,to mało.Dokładam jeszcze jedną gwiazdkę-królewskie danie.
Sarenka
Piękny komentarz - dziękuję :)