IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Pierś w marynacie pietruszkowo-bazyliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ziołowo cytrynowa marynata do każdego rodzaju mięsa bez użycia soli i pieprzu.

Pierś w marynacie pietruszkowo-bazyliowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś w marynacie pietruszkowo-bazyliowe

 

  • 3 szt pierś z kurczaka podwójna
  • 1 pęczek natka pietruszki
  • 1 pęczek bazylia (świeża)
  • 2 szt cytryny

 

Sposób przygotowania:

Pierś w marynacie pietruszkowo-bazyliowe
Natkę pietruszki i bazylię (jeśli nie mam świeżej zastępuję suszoną) myję i drobno siekam. Cytryny myję, przekrawam na pół i wyciskam z nich sok. Sok z cytryny mieszam z posiekanymi ziołami. Pierś z kurczaka myję i czyszczę z niepotrzebnych błonek. Mięso marynuję w ziołowo cytrynowej zalewie minimum 30 minut, ale najlepiej 12 godzin. Wszystko piekę w foli w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Marynatę stosuję również do mięs i krewetek, które zamierzam przyrządzić na grillu. Smacznego!
Pierś w marynacie pietruszkowo-bazyliowe
Sok z cytryny mieszam z posiekanymi ziołami.
Pierś w marynacie pietruszkowo-bazyliowe
Mięso marynuję w ziołowo cytrynowej zalewie minimum 30 minut, ale najlepiej 12 godzin
Pierś w marynacie pietruszkowo-bazyliowe
Wszystko piekę w foli w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.