Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierś z gęsi z grzybami i kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsina gości na polskich stołach głównie w listopadzie. Nie mogło jej zabraknąć także i u nas. Korzystając z urodzaju grzybów, przygotowałam ją w takim oto wydaniu: ze świeżymi grzybami leśnymi i kaszą gryczaną.

Pierś z gęsi z grzybami i kaszą gryczaną

Składniki:

Pierś z gęsi z grzybami i kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi z grzybami i kaszą gryczaną

ETAP 1:

Pierś z gęsi z grzybami i kaszą gryczaną
Pierś z gęsi marynujemy, a następnie smażymy na patelni

Piersi gęsie nacieramy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką mieloną, umieszczamy w miseczce, polewamy czerwonym winem, zalewamy olejem, odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.

Następnie mięso smażymy na patelni - zaczynamy od suchej, zimnej patelni, od strony ze skórką, smażymy, aż wytopi się tłuszcz, następnie smażymy z drugiej strony.

ETAP 2:

Pierś z gęsi z grzybami i kaszą gryczaną
Umyte i przebrane grzyby leśne kroimy w kostkę

Grzyby przebieramy, dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Pierś z gęsi z grzybami i kaszą gryczaną
Grzyby wraz z cebulą podsmażamy na oleju

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i smażymy razem do miękkości.

Usmażone grzyby przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

ETAP 4:

Pierś z gęsi z grzybami i kaszą gryczaną
Gęś wraz z sosem ze smażenia i grzybami umieszczamy w naczyniu do pieczenia

Piersi z gęsi układamy w naczyniu do pieczenia, polewamy sosem ze smażenia i pozostałą marynatą, obkładamy grzybami. Pieczemy pod przykryciem w 200 st. C przez 40 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną. Gęś podajemy z kaszą wymieszaną z sosem.