Sposób przygotowania:
Pierś z gęsi z grzybami i kaszą gryczanąETAP 1:
Piersi gęsie nacieramy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką mieloną, umieszczamy w miseczce, polewamy czerwonym winem, zalewamy olejem, odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.
Następnie mięso smażymy na patelni - zaczynamy od suchej, zimnej patelni, od strony ze skórką, smażymy, aż wytopi się tłuszcz, następnie smażymy z drugiej strony.
ETAP 2:
Grzyby przebieramy, dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i smażymy razem do miękkości.
Usmażone grzyby przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
ETAP 4:
Piersi z gęsi układamy w naczyniu do pieczenia, polewamy sosem ze smażenia i pozostałą marynatą, obkładamy grzybami. Pieczemy pod przykryciem w 200 st. C przez 40 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną. Gęś podajemy z kaszą wymieszaną z sosem.