Sposób przygotowania:
Marynowana pierś z gęsi pieczona z jabłkami1.
Pod bieżącą wodą dokładnie umyłam całą pierś z gęsi, później dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Ostrym nożem nacięłam mięso po przekątnej i umieściłam w naczyniu ceramicznym.
2.
Przygotowałam miseczkę, do której wsypałam produkty sypkie na marynatę. Potem dolałam melasę i dodałam prawdziwy miód. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszałam.
3.
Teraz gotową marynatą nasmarowałam cała pierś. Przykryłam wszystko folią silikonową i wstawiłam do lodówki do schłodzenia.
4.
Schłodzone mięso po wyjęciu z lodówki dodatkowo polałam melasą z granatem.
5.
Jabłka umyłam, przekroiłam na połówki i wydrążyłam gniazda nasienne. Następnie obłożyłam nimi pierś z gęsi.
6.
Sam wierzch jeszcze raz obficie posypałam suszonym majerankiem.
7.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę wstawiłam naczynie z mięsem. Piekłam przez 1 godzinę i 20 minut.
8.
Smacznego !