Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Piersi z gęsi w sosie selerowo-śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszna propozycja w sam raz na 11 listopada na Świętego Marcina. Kto posmakuje ten nie pożałuje a gęś będzie już przygotowywał tylko w ten sposób.

Piersi z gęsi w sosie selerowo-śliwkowym

Składniki:

Piersi z gęsi w sosie selerowo-śliwkowym

 

  • 2 piersi z gęsi
  • 3 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 seler
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z gęsi w sosie selerowo-śliwkowym
Wyciśnięty z cytryny sok łączymy z miodem i czosnkiem (przeciśnięty przez praskę). Solimy i pieprzymy do smaku. Piersi kroimy tak, żeby powstały 4 porcje. Wkładamy je do marynaty na pół godziny.

Seler obieramy ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do gorącego buliony dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy.

Gęś krótko obsmażamy na patelni na dużym ogniu. Wkładamy do brytfanki, posypujemy selerem i zalewamy bulionem. Pieczemy przez ok. 1,30 h w 200 stopniach C. Co jakiś czas podlewamy.

Tagi:

seler