Sposób przygotowania:
Piersi z gęsi w sosie selerowo-śliwkowym
Wyciśnięty z cytryny sok łączymy z miodem i czosnkiem (przeciśnięty przez praskę). Solimy i pieprzymy do smaku. Piersi kroimy tak, żeby powstały 4 porcje. Wkładamy je do marynaty na pół godziny.
Seler obieramy ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do gorącego buliony dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy.
Gęś krótko obsmażamy na patelni na dużym ogniu. Wkładamy do brytfanki, posypujemy selerem i zalewamy bulionem. Pieczemy przez ok. 1,30 h w 200 stopniach C. Co jakiś czas podlewamy.
Seler obieramy ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do gorącego buliony dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy.
Gęś krótko obsmażamy na patelni na dużym ogniu. Wkładamy do brytfanki, posypujemy selerem i zalewamy bulionem. Pieczemy przez ok. 1,30 h w 200 stopniach C. Co jakiś czas podlewamy.