Sposób przygotowania:
Piersi z gęsi z buraczkami i purée marchewkowym
Piersi z gęsi Na całej długości piersi za pomocą ostrego noża nacinamy skórę w ukośną kratkę . Piersi doprawiamy sola, pieprzem i smażymy od strony skóry na niewielkiej ilości oliwy do momentu uzyskania złotego koloru. Następnie piersi przekładamy na kratę z piekarnika na 5 minut, aby mięso „odpoczęło”. Buraczki zasmażane Buraczki smażymy na 1 łyżce masła około 10 minut, następnie dodajemy śliwki oraz pół łyżeczki cukru. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Purée marchewkowe Marchewki gotujemy około 10 minut w małej ilości wody doprawionej wodą i cukrem. Do ugotowanych marchewek dodajemy łyżkę masła oraz 2 plasterki imbiru. Miksujemy dokładnie blenderem. Sos wiśniowy Rozmrożone wiśnie podlewamy w rondelku winem. Gotujemy z dodatkiem łyżeczki cukru, szczypty cynamonu i odrobiny chili.