Efuniak

Efuniak

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Piersi z gęsi z buraczkami i purée marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W przepisie wykorzystano najważniejsze surowce kuchni kaszubskiej: gęsinę, buraki oraz marchew. Warto pamiętać, że gęsina wśród drobiu jest najzdrowszym mięsem o niezwykłych walorach smakowych. Prosty przepis,a 9 na 10 osób klęka z wrażenia.

Piersi z gęsi  z buraczkami i  purée marchewkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piersi z gęsi z buraczkami i purée marchewkowym

 

  • 4 piersi z gęsi
  • Buraczki purée Hortex – 1 opak
  • Śliwki bez pestek Hortex – 1/2 opak.
  • Wiśnie bez pestek Hortex- 1/2 opak
  • Marchewki mini Hortex- 1 opak
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili
  • Cynamon
  • liście mięty (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Piersi z gęsi z buraczkami i purée marchewkowym
Piersi z gęsi Na całej długości piersi za pomocą ostrego noża nacinamy skórę w ukośną kratkę . Piersi doprawiamy sola, pieprzem i smażymy od strony skóry na niewielkiej ilości oliwy do momentu uzyskania złotego koloru. Następnie piersi przekładamy na kratę z piekarnika na 5 minut, aby mięso „odpoczęło”. Buraczki zasmażane Buraczki smażymy na 1 łyżce masła około 10 minut, następnie dodajemy śliwki oraz pół łyżeczki cukru. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Purée marchewkowe Marchewki gotujemy około 10 minut w małej ilości wody doprawionej wodą i cukrem. Do ugotowanych marchewek dodajemy łyżkę masła oraz 2 plasterki imbiru. Miksujemy dokładnie blenderem. Sos wiśniowy Rozmrożone wiśnie podlewamy w rondelku winem. Gotujemy z dodatkiem łyżeczki cukru, szczypty cynamonu i odrobiny chili.
Piersi z gęsi  z buraczkami i  purée marchewkowym
Potrzebne składniki
Piersi z gęsi  z buraczkami i  purée marchewkowym
Piersi z gęsi  z buraczkami i  purée marchewkowym