Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1056]

Pierś z indyka w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie dietetyczne, a jednocześnie bardzo smaczne. Można zjeść je na ciepło lub pokroić w plastry i zjeść na zimno jako wędlinę.

Pierś z indyka w musztardzie

Składniki:

Pierś z indyka w musztardzie

 

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej cebuli
  • oliwa (łyżka do marynaty + łyżka do smażenia cebuli)
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka w musztardzie

ETAP 1:

Pierś z indyka w musztardzie
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, aż będzie szklista.

ETAP 2:

Pierś z indyka w musztardzie
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i marynujemy

Piersi z indyka opłukujemy i osuszamy.

Przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą oliwę, musztardę, cebulę, sól, pieprz, rozmaryn i tymianek. Uzyskaną marynatą polewamy i nacieramy mięso.

Mięso odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

ETAP 3:

Pierś z indyka w musztardzie
Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, wstawiamy do piekarnika

Mięso wyjmujemy z marynaty i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zawiązujemy rękaw z jednej strony, wlewamy marynatę, zawiązujemy rękaw z drugiej strony.

Mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C (termoobieg) przez 60 minut.