iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1227]

SUPERPRZEPIS

Pieczeń z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Teraz w sezonie oczywiście grzyby świeże są najlepsze choć mrożone też się nadają. Pieczeń na ciepło podajemy jako danie obiadowe, a to co zostanie idealnie się sprawdzi jako wędlina do pieczywa.

Pieczeń z leśnymi grzybami

Składniki:

Pieczeń z leśnymi grzybami

 

  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag grzybów leśnych mogą być mrożone
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

 

  • szczypta suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Pieczeń z leśnymi grzybami

ETAP 1:

Pieczeń z leśnymi grzybami
Ja użyłam małych grzybków w całości i swieżych.

Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć na nim grzyby i pokrojoną w kosteczkę cebulę w trakcie smażenia grzyby posypać niewielką ilością soli oraz pieprzu i tymiankiem. Podsmażone grzyby przestudzić.

ETAP 2:

Pieczeń z leśnymi grzybami
Masę mięsną bardzo delikatnie musimy wymieszać.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać wątróbkę pokrojoną w niewielką kostkę oraz przestudzone grzyby, wbić jajka, dodać przyprawy oraz posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać masę mięsną ( uważamy, aby za bardzo nie pognieść wątróbki i grzybów)

ETAP 3:

Pieczeń z leśnymi grzybami
Foremki można zastąpić zwykłą długa blaszką

Foremki aluminiowe do pieczenia ( jednorazowe) napełnić masą mięsną, wyrównać, wierzch posypać wiórkami masła i posypać cienką warstwą bułki tartej.

Pieczemy w 180 st około 40 minut do zarumienienia się bułki tartej.