lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Pierś z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kaczki nie jest prostym daniem ale za to jak już nauczymy się ją przygotowywać to na pewno często będzie u nas gościć. Polecam spróbować.

Pierś z kaczki

Składniki:

Pierś z kaczki

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki

ETAP 1:

Pierś z kaczki
Pierś z kaczki powinna być soczysta i różowa w środku.

Pierś z kaczki myjemy i osuszamy. Skore nacinamy na krzyż. Nacieramy mięso solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na 1-2 godziny.

Kładziemy kaczkę na suchej patelni skóra do dołu. Smażymy kaczkę 8 minut i przekładamy na drugą stronę. Z drugiej strony smażymy ok 5 minut.

Kaczkę wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy. Po upieczeniu kaczka powinna kilka minut odpocząć żeby soki nie wypłynęły podczas krojenia.