SUPERPRZEPIS

Pierś z kaczki pieczona w winie

         
ocena: 4/5 głosów: 14
Pierś z kaczki pieczona w winie Więcej zdjęć (3)

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową.

Składniki:

Pierś z kaczki pieczona w winie

 

  • 1-2 piersi z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • majeranek
  • Sól
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml. Wytrawnego wina czerwonego
  • Dodatkowo:
  • konfitura żurawinowa

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki pieczona w winie
Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami.

Następnego dnia piersi układamy na zimnej patelni, skórą do dna, smażymy do uzyskania złotego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do góry, wlewamy wino, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu piersi kroimy w plastry, polewamy konfiturą żurawinową.  
Pierś z kaczki pieczona w winie
Pierś nacinamy, nacieramy przyprawami i olejem.
Pierś z kaczki pieczona w winie
Obsmażoną pierś przekładamy do naczynia, polewamy winem.