Sposób przygotowania:
Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym
Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. Czosnek drobno szatkujemy, mieszamy z rozgniecionym jałowcem, tymiankiem, pieprzem oraz olejem.
Pierś oczyszczamy, nacinamy skórę i posypujemy solą. Wcieramy w mięso marynatę, zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godz.
Kaczkę kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, aby tłuszcz wytopił się a nie pozostał w środku. Smażymy około 6-7 minut z obu stron. Gotowe mięso przekładamy na deskę aby "odpoczęło". Ze śliwek wyjmujemy pestki, miksujemy.
Podgrzewamy z odrobiną pieprzu cayenne i wina. Kiedy alkohol odparuje sos jest gotowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedzamy i odparowujemy.
Posypujemy tymiankiem i obsmażamy na maśle. Pierś podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i podsmażonymi ziemniakami.
Pierś oczyszczamy, nacinamy skórę i posypujemy solą. Wcieramy w mięso marynatę, zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godz.
Kaczkę kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, aby tłuszcz wytopił się a nie pozostał w środku. Smażymy około 6-7 minut z obu stron. Gotowe mięso przekładamy na deskę aby "odpoczęło". Ze śliwek wyjmujemy pestki, miksujemy.
Podgrzewamy z odrobiną pieprzu cayenne i wina. Kiedy alkohol odparuje sos jest gotowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedzamy i odparowujemy.
Posypujemy tymiankiem i obsmażamy na maśle. Pierś podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i podsmażonymi ziemniakami.