Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pierś z kaczki w majeranku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kaczki w majeranku przyrządzona według mojego przepisu jest soczysta, jednocześnie ma chrupiącą skórkę.

Pierś z kaczki w majeranku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kaczki w majeranku

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki w majeranku
Piersi dokładnie umyć, naciąć skórkę "w kratkę" uważając, aby nie przeciąć mięsa. Natrzeć czosnkiem staropolskim, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.

Przyprawy wklepać, po czym kaczkę odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie mięso smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu zaczynając od strony, po której znajduje się skórka. Smażyć około 7-8 i przewrócić na drugą stronę.

Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec jeszcze przez kilkanaście minut. Podawać z ulubioną surówką. 
Pierś z kaczki w majeranku
Umytą pierś z kaczki natrzeć przyprawami.
Pierś z kaczki w majeranku
Najpierw kaczkę smażyć od strony skórki.
Pierś z kaczki w majeranku
Potem piersi przewrócić na drugą stronę i smażyć dalej.
Pierś z kaczki w majeranku
Na koniec mięso z kaczki dopiec w piekarniku.