SUPERPRZEPIS

Kaczka w sosie winno - śliwkowym

  • 7
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Kaczka w sosie winno - śliwkowym Więcej zdjęć (3)

Mięso kacze duszone w sosie winno - śliwkowym , idealne na Świąteczny stół ponieważ smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Kaczka w sosie winno - śliwkowym

 

  • 2 kacze udka

 

  • 2 kacze piersi

 

  • 5 suszonych śliwek kalifornijskich

 

  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

 

 

  • 2 gałązka tymianku cytrynowego

 

 

 

  • suszony majeranek

 

 

  • woda

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w sosie winno - śliwkowym
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Dodać rozmaryn, tymianek i ząbki czosnku. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie patelnię rozgrzać i na bardzo rozgrzaną położyć nogi i piersi z kaczki. Mięso dobrze zrumienić, tłuszcz powinien się wytopić. Część tłuszczu odlać, zostawić mniej więcej połowę, dodać czosnek i zioła, suszone śliwki, wlać wino i pół szklanki wody. Patelnię przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu przez około 2 godziny.W razie konieczności dodać trochę wody. Pod koniec duszenia, gdy mięso będzie odchodziło od kości i będzie miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z małą ilością wody oraz łyżką sosu. Chwilkę jeszcze pogotować by powstał gęstszy sos. Mięso dobrze smakuje z ziemniakami i sałatką. Smacznego.
Kaczka w sosie winno - śliwkowym
Mięso kładziemy na bardzo rozgrzana patelnie
Kaczka w sosie winno - śliwkowym
Do zrumienionego dolewamy wino i dusimy na malym ogniu