Sposób przygotowania:
Kaczka w sosie winno - śliwkowym
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Dodać rozmaryn, tymianek i ząbki czosnku. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie patelnię rozgrzać i na bardzo rozgrzaną położyć nogi i piersi z kaczki. Mięso dobrze zrumienić, tłuszcz powinien się wytopić. Część tłuszczu odlać, zostawić mniej więcej połowę, dodać czosnek i zioła, suszone śliwki, wlać wino i pół szklanki wody. Patelnię przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu przez około 2 godziny.W razie konieczności dodać trochę wody. Pod koniec duszenia, gdy mięso będzie odchodziło od kości i będzie miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z małą ilością wody oraz łyżką sosu. Chwilkę jeszcze pogotować by powstał gęstszy sos. Mięso dobrze smakuje z ziemniakami i sałatką. Smacznego.
edytaha
Netka
Dziękuję Edytko, była bardzo smaczna :)
gosia56
Netka
Dziękuję Gosiu :) Szkoda, ze nie mogę Cie poczęstować w realu :)
weronikaS
Netka
Koniecznie :)
marietta