anjana

anjana

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Smażona pierś z kaczki na buraczkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smażona pierś kacza to szybkie, a zarazem wykwintne danie którym można miłe zaskoczyć domowników, polecam

Smażona pierś z kaczki na buraczkach

Składniki:

Smażona pierś z kaczki na buraczkach

Kaczka

Buraczki

Sposób przygotowania:

Smażona pierś z kaczki na buraczkach

Buraczki

Smażona pierś z kaczki na buraczkach
Cebule kroimy w niewielką kostkę i smażymy aż sie zarumieni

Ugotowane i obrane buraki tarkujemy, na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

ETAP 2:

Smażona pierś z kaczki na buraczkach
Zamiast soku z cytryny możemy użyć octu

Do podsmażonej cebuli dodajemy przygotowane buraki, podsmażamy przez chwile po czym doprawiamy sola, pieprzem i sokiem z cytryny a także odrobiną cukru, na koniec dodajemy łyżkę mąki.

Kaczka

Smażona pierś z kaczki na buraczkach
Najlepiej naciąć gdy mięeso jest wyjęte prosto z lodówki, ja o tym pomyslałam niestety po fakcie

Piersi z kaczki dokładnie myjemy i osuszamy, następnie skórę nacinamy tak aby nie uszkodzić mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 4:

Smażona pierś z kaczki na buraczkach

Na zimnej patelni układamy kaczkę od strony skory aby wraz z nagrzewaniem się patelni zaczął topić się tłuszcz, smażymy 8 minut następnie przewracamy i smażymy kolejne 8 minut polewając z wierzchu powstałym tłuszczem.

ETAP 5:

Smażona pierś z kaczki na buraczkach
Nie przekrajajmy piersi od razu po usmazeniu

Piersi po usmażeniu odkładamy na kilka minut a następnie wraz z buraczkami układamy na talerzu. Smacznego