Sposób przygotowania:
Kaczka z sosem czereśniowo miętowymETAP 1:
Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż nie uszkadzając mięsa. Sole, pieprzę i odstawiam na godzinę do lodówki. P
ETAP 2:
Sos:
Wydrylowane czereśnie przekładam do rondelka, dodaję wino, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz i przesmażam aż czereśnie zrobią się miękkie, wino zredukuje.
ETAP 3:
Na końcu dodaję miód, pokrojone listki mięty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w 1/5 szklanki wody i dodaję do gotujących się czereśni. Sos mieszam aż zgęstnieje.
ETAP 4:
ierś układam skórą do dna zimnej patelni i smażę 12 minut od strony skóry i dwie minuty od strony mięsa. Nie dodaję tłuszczu na patelnię bo mięso go wytopi. Wcześniej rozgrzewam piekarnik do temp 200 stopni i wkładam mięso z patelnią na której się smażyła na siedem minut. Po wyjęciu zostawiam pierś na pięć minut zanim je pokroję. Pierś z kaczki podaję z sosem.
misia5