Sposób przygotowania:
Tymiankowa pierś z kurczaka
Umyć pierś z kurczaka. Osuszyć. Ułożyć w pojemniku i posypać papryką, szczyptą soli. Polać miodem i olejem. Obłożyć gałązkami tymianku. Wetrzeć przyprawy w mięso. I zostawić na 1 godzinę w lodówce. Zdąć tymianek. Rozgrzać garnek o grubym dnie ( ze stali szlachetnej) lub patelnię do smażenia bez tłuszczu. Położyć mięso i obsmażyć na rumiano. Wrzucić obok tymianek z marynaty. Zalać wodą ( odlać 1/3 szklanki i zostawić ). Dodać szczyptę soli , liście lubczyku i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie. Wyjąć pierś i zostawić na kilka minut by odpoczęła przed pokrojeniem. Sos przecedzić , dodać masło i wlać rozrobioną z odlana wodą mąką.- energicznie mieszać w tym czasie trzepaczką do omletów. Gdy sos zgęstnieje doprawić go do smaku. Pierś pokroić ukośnie w plasterki. Jeśli mamy można podawać posypując listkami świeżego tymianku ( akurat nie miałam tym razem).