Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tymiankowa pierś z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyzowana suszonymi gałązkami tymianku obsmażona i następnie duszona pierś z kurczaka.

Tymiankowa pierś z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowa pierś z kurczaka

 

  • 1 pierś z kurczaka ( pojedyncza )
  • 4 suszone gałązki tymianku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • kilka liści lubczyku ( może być suszony lub mrożony)
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowa pierś z kurczaka
Umyć pierś z kurczaka. Osuszyć. Ułożyć w pojemniku i posypać papryką, szczyptą soli. Polać miodem i olejem. Obłożyć gałązkami tymianku. Wetrzeć przyprawy w mięso. I zostawić na 1 godzinę w lodówce. Zdąć tymianek. Rozgrzać garnek o grubym dnie ( ze stali szlachetnej) lub patelnię do smażenia bez tłuszczu. Położyć mięso i obsmażyć na rumiano. Wrzucić obok tymianek z marynaty. Zalać wodą ( odlać 1/3 szklanki i zostawić ). Dodać szczyptę soli , liście lubczyku i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie. Wyjąć pierś i zostawić na kilka minut by odpoczęła przed pokrojeniem. Sos przecedzić , dodać masło i wlać rozrobioną z odlana wodą mąką.- energicznie mieszać w tym czasie trzepaczką do omletów. Gdy sos zgęstnieje doprawić go do smaku. Pierś pokroić ukośnie w plasterki. Jeśli mamy można podawać posypując listkami świeżego tymianku ( akurat nie miałam tym razem).
Tymiankowa pierś z kurczaka
Zamarynować pierś z kurczaka w suszonym tymianku
Tymiankowa pierś z kurczaka
Obsmażyć wyjętą z marynaty pierś na suchej patelni
Tymiankowa pierś z kurczaka
Uduszoną pierś wyjąć do pokrojenia a sos doprawic do smaku i zagęścić
Tymiankowa pierś z kurczaka
Pokroić upieczoną pierś w plasterki pod skosem