EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczysta, pachnąca przyprawami całego świata pierś kurczaka faszerowana świeżym szpinakiem połączonym z kremowym serkiem, owinięta plastrami aromatycznego boczku to fajny pomysł na domowy szybki i sycący obiad z piekarnika.

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

Składniki:

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

 

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • olej do wysmarowania naczynia

 

  • Marynata:
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczka pieprz

 

  • Farsz:
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 50 g startego żółtego sera
  • 80 g kremowego, naturalnego serka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem

ETAP 1:

1. Marynata:
Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
2. Farsz:
Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać starty żółty ser, kremowy serek, majonez i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, delikatnie naciąć wzdłuż aby powstała kieszonka. Następnie natrzeć marynatą i pozostawić na około 30 minut.
4. Po tym czasie każdy filet nafaszerować przygotowanym farszem i owinąć plastrami boczku. Gotowe piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.