WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem mozzarella to niecodzienna propozycja obiadowa, smaczna i zdrowa.

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

 

  • podwójna pierś z kurczaka ok. 600g
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 2 kulki sera mozzarella w zalewie o wadze 125g każda
  • czosnek granulowany
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki masła
  • majeranek
  • przyprawa do kurczaka
  • 0,5 kostki serka topionego o smaku sera lub śmietankowego
  • 0,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

ETAP 1:

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Plastry pieczeni polane sosem

Na patelni roztopić masło i wrzucić zamrożony szpinak. Dusić aż się rozpuści. Doprawić solą i czosnkiem. Wystudzić. Do chłodnego szpinaku dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Piersi z kurczaka rozciąć tak aby z każdej powstał jeden duży płat mięsa. Każdy płat posmarować farszem i zwinąć w roladę. Brzegi pospinać wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać z wierzchu solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka.

Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.

Upieczone rolady pokroić na plastry. Z powstałego podczas pieczenia wywaru zrobić sos. Wywar przelać do rondla, dodać serek topiony i ewentualnie zagęścić mąką. Sosem polać mięso.