Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Duszona pierś z kurczaka nadziewana sałatą lodową, szalotką i pomidorkami daktylowymi. Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami

 

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 20 pomidorków daktylowych
  • 1 szalotka
  • 1/2 garści posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami
Sałatę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pomidorki przekroić na połówki, szalotkę pokroić w kostkę. Do sałaty dodać pomidorki, szalotkę, natkę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Każdą pierś z kurczaka przeciąć w środku, żeby otrzymać kieszonki, lekko oprószyć je w środku solą i pieprzem. Do środka mięsnych kieszonek włożyć przygotowany farsz. Brzegi rozcięcia spiąć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, z obu stron posypać przyprawą do kurczaka, skropić sosem teriyaki. Mięso z obu stron zrumienić. Do mięsa wlać pół szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem po 10 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.
Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami
Posiekana sałata z dodatkiem pomidorków szalotki natki i przypraw.
Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami
Mięso nacięte w środku żeby otrzymać kieszonki.
Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami
Przygotowany farsz włożony do mięsnych kieszonek.
Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami
Zrumienione nadziane mięso podlane wodą.