Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Mandarynkowy zawrót głowy

Pierś z kurczaka nadziewana mandarynkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatne danie dietetyczne . Dodatek owoców i marynowanie w konfiturze mandarynkowej nadaje potrawie wspaniałego smaku .

Pierś z kurczaka nadziewana mandarynkami

Składniki:

Pierś z kurczaka nadziewana mandarynkami

 

  • 2 nieduże piersi z kurczaka
  • 40 cząstek mandarynek z syropu ( w puszce )
  • 2 łyżeczki konfitury mandarynkowej
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • ½ Bulionetki drobiowe Knorra

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka nadziewana mandarynkami
Każda pierś naciąć tak by utworzyła się kieszonka .Zrobić pastę z oleju, konfitury ,pieprzu , Bulionetki i natrzeć nią piersi z kurczaka na zewnątrz i w środku kieszonek . Włożyć do pojemniczka , przykryć i zostawić w lodówce na noc .Obetrzeć marynatę .W kieszonki włożyć po 20 cząstek mandarynek .Spiąć wykałaczkami . Ułożyć na dolnym poziomie parowaru . Gotować całość 40 minut ( od włączenia parowaru – czyli ok. 30 minut aktywnego gotowania )Podawać z ryżem .( ja ugotowałam na parze w miseczce do ryżu nad mięsem 1 woreczek ryżu + 2 łyżeczki masła + 1 szklanki wody z rozpuszczoną w niej 1/3 Bulionetki drobiowej Knorra ) . Dodatkowo obłożyłam kurczaka resztą mandarynek z syropu . Zrobiłam też mizerię z dość grubo pokrojonego ogórka z pieprzem cytrynowym ( reszta normalnie jak mizeria )