Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka nadziewana śliwkami
Mięso opłukać, oczyścić z tłuszczu. Zrobić w środku kieszonkę i posmarować oliwą, następnie nadziać śliwkami suszonymi, włożyć około 5 śliwek. Posmarować z zewnątrz oliwą i podlać szklanką bulionu. Piec w temperaturze 200 stopni ok 30 minut. Ryż chwilę zarumienić na oliwie z oliwek, podlać 2 szklankami wody i mieszać aby się nie przypalił. Gdy za mało wody podlać wodą. Gdy ryż napęcznieje spróbować, czy już jest miękki, jeśli tak zdjąć z ognia i owinąć kocem. Śliwki obrać ze skórki, najpierw umyć, wyjąć pestki i smażyć, aż zrobi się sos, tzn zrobi się dżem. Podawać mięso pokrojone w grube plastry z ryżem polanym sosem.