musicofthesun

musicofthesun

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Pierś z kurczaka nadziewana śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak nadziewany śliwkami z ryżem i sosem śliwkowym.

Pierś z kurczaka nadziewana śliwkami

Składniki:

Pierś z kurczaka nadziewana śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka nadziewana śliwkami
Mięso opłukać, oczyścić z tłuszczu. Zrobić w środku kieszonkę i posmarować oliwą, następnie nadziać śliwkami suszonymi, włożyć około 5 śliwek. Posmarować z zewnątrz oliwą i podlać szklanką bulionu. Piec w temperaturze 200 stopni ok 30 minut. Ryż chwilę zarumienić na oliwie z oliwek, podlać 2 szklankami wody i mieszać aby się nie przypalił. Gdy za mało wody podlać wodą. Gdy ryż napęcznieje spróbować, czy już jest miękki, jeśli tak zdjąć z ognia i owinąć kocem. Śliwki obrać ze skórki, najpierw umyć, wyjąć pestki i smażyć, aż zrobi się sos, tzn zrobi się dżem. Podawać mięso pokrojone w grube plastry z ryżem polanym sosem.