Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1089]

Pierś z kurczaka po hawajsku z nutą curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filet z kurczaka po hawajsku - zapiekany z ananasem i serem - to popularne danie. Postanowiłam wzbogacić jego smak, przyprawiając mięso szczyptą curry.

Pierś z kurczaka po hawajsku z nutą curry

Składniki:

Pierś z kurczaka po hawajsku z nutą curry

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 plastry sera żółtego
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • do panierowania: jajko, bułka tarta, mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka po hawajsku z nutą curry

Przygotowanie mięsa

Pierś z kurczaka po hawajsku z nutą curry
Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i przyprawiamy

Filety z kurczaka opłukujemy, osuszamy, wycinamy błony. Piersi rozbijamy na cienkie kotlety. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną curry.

Panierowanie i smażenie

Pierś z kurczaka po hawajsku z nutą curry
Kotlety panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju

Kotlety panierujemy kolejno: w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju.

Zapiekanie kotletów

Pierś z kurczaka po hawajsku z nutą curry
Na każdym kotlecie układamy plaster ananasa, przykrywamy go plastrem sera

Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie układamy plaster ananasa i przykrywamy go plastrem sera.
Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekamy ok. 10 minut.