astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Pierś z kurczaka po włosku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wspomnienie lata

Pierś z kurczaka po włosku

Składniki:

Pierś z kurczaka po włosku

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki estragonu
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 drobno posiekane małe cebulki
  • puszka (400g) pomidorów bez skórki posiekanych
  • 2 łyżki koncentratu pomid.
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 g mozarelli w plastrach
  • 150 ml wywaru z kury ( moze byc kostka rosolowa)
  • oliwki i mięta lub bazylia (swieże) ale jak nie mamy to też danie jest pyszne

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka po włosku
Filety natrzeć czosnkiem, estragonem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oleju i smażyć filety po 3 min. z każdej strony. Następnie przełożyc do naczynia żaroodpornego. Pozostałą część oleju rogrzać w rondlu, wsypac cebulę dodać koncentrat, cukie,r oregano i wywar z kury. Przyprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu 15 min.Piekarnik rozgrzać do 180st. Sos nałożyć na filety, naczynie przykryć folią aluminiową ( chyba ,że ma swoją pokrywkę) i wstawić do piekarnika na 25 min. Po tym czasie wyjąć filety z piekarnika , rozłożyć na nich plastry mozarelli, włączyć górną grzałkę i wstawić do piekarnika na 3-5 min dopóki ser się nie roztopi. Przybrać i podawać z ryżem.