eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pulpety Eli z młodą kapustą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przygotowałam pulpety mięsne z dodatkiem młodej kapusty i ryżu. Z takimi pulpetami można przygotować różne dania.

Pulpety Eli z młodą kapustą

Składniki:

Pulpety Eli z młodą kapustą

pulpety

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 200 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Pulpety Eli z młodą kapustą

przygotowanie składników

Pulpety Eli z młodą kapustą
Ugotować ryż na sypko w osolonym wrzątku.

W osolonym wrzątku ugotować ryż na sypko.

przygotowanie składników cd

Pulpety Eli z młodą kapustą
Mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Łopatkę wieprzową pokroić w dużą kostkę i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Pulpety Eli z młodą kapustą
Kapustę poszatkować, posolić, odstawić na 15 minut i odcisnąć.

Młodą kapustę drobniutko poszatkować, lekko posolić. odstawić na 15 minut i odcisnąć z soku.

przygotowanie składników cd

Pulpety Eli z młodą kapustą
Obraną cebulę pokroić w drobniutką kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie pulpetów

Pulpety Eli z młodą kapustą

Do miski włożyć mięso, kapustę, cebulę, ryż, jajka i przyprawy.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety Eli z młodą kapustą

wszystkie składniki wymieszać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety Eli z młodą kapustą

Pulpety obtoczyć w bułce tartej. Olej wlać do rondla, rozgrzać, wkładać pulpety i smażyć z dwóch stron na rumiano.