Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z cytrynową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty sposób na mięsko z kurczaka z cytrynowym akcentem.

Pierś z kurczaka z cytrynową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z cytrynową nutą

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 10 listków świeżej melisy cytrynowej
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs - wg uznania
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z cytrynową nutą
Każdą pierś z kurczaka naciąć wzdłuż w środku tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć w środku solą , pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym. Do każdej mięsnej kieszonki włożyć po kilka listków świeżej melisy. Złożyć brzegi i docisnąć. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść na niego mięso, posypać je z obu stron przyprawą do mięs. Mięso smażyć na małym ogniu, na rumiano z obu stron. Podczas smażenia mięso odwracać kilka razy i za każdym razem skropić je sokiem z cytryny. Usmażone mięso podzielić na porcje.
Pierś z kurczaka z cytrynową nutą
Pierś z kurczaka nacięta w środku aby otrzymać kieszonkę.
Pierś z kurczaka z cytrynową nutą
Mięso oprószone w środku solą pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym.
Pierś z kurczaka z cytrynową nutą
Listki świeżej melisy nałożone do środka mięsnych kieszonek.
Pierś z kurczaka z cytrynową nutą
Mięso posypane przyprawą do mięs i smażone na oleju.