Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z czarną rzodkwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka smażona z czarną rzodkwią, cebulą i czosnkiem w sosie. Proste, szybkie i smaczne.

Pierś z kurczaka z czarną rzodkwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z czarną rzodkwią

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 15 dkg czarnej rzodkwi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 kostki mięsne
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z czarną rzodkwią
Mięso pokroić w kostkę. Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do tego rzodkiew, lekko posolić. Smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Dodać mięso i trochę pieprzu. Smażyć dalej, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać 3 szklanki wody, dodać kostki mięsne, zagotować. Gotować ok. 20 minut. Mąkę dokładnie rozmieszać w szklance zimnej wody. Zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Pierś z kurczaka z czarną rzodkwią
Cebula z czosnkiem zeszklone na rozgrzanym oleju.
Pierś z kurczaka z czarną rzodkwią
Obrana i starta rzodkiew dodana do cebuli z czosnkiem.
Pierś z kurczaka z czarną rzodkwią
Pokrojone w kostkę mięso dodane do podsmażonych warzyw.
Pierś z kurczaka z czarną rzodkwią
Woda dodana razem z kostkami mięsnymi do mięsa z warzywami.