Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pierś z kurczaka ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kurczaka usmażona ze śliwkami

Pierś z kurczaka ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka ze śliwkami
Pierś po umyciu kroimy na kotlety. Każdy z nich delikatnie roztrzepujemy tłuczkiem do mięs i doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem zwykłym i ziołowym. Smażymy chwilę na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem.
Śliwki myjemy i przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki. Połówki śliwek wrzucamy na patelnię, Całość smażymy, aż mięso będzie z obu stron usmażone, a śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wlewamy miód i całość smażymy jeszcze 3 minuty, mieszając wszystkie składniki.
Podajemy gorące, pasującym dodatkiem jest ryż.
Pierś z kurczaka ze śliwkami
Najpierw na patelni smazymy samo mięso, przyprawione wcześniej
Pierś z kurczaka ze śliwkami
Potem na patelnię dorzucamy śliwki i smażymy aż zaczną się rozpadać
Pierś z kurczaka ze śliwkami
Na koniec wlewamy miód i smażąc chwilkę, mieszamy wszystko tak, aby miód pokrył wszystkie skłądniki