Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pierś z mozzarellą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Soczysta pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i mozzarellą

Pierś z mozzarellą i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z mozzarellą i warzywami

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 20 dag mieszanki warzyw z brokułem
  • 1 szklanka marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 15 dag mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierś z mozzarellą i warzywami
Pierś z kurczaka kroimy na 2-3 kotlety, smarujemy olejem i nacieramy ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli, odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu smażymy na suchej rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Do mieszanki warzyw dodajemy marchewkę z groszkiem i przesmażamy około 10 minut na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Mniej więcej 2/3 warzyw układamy w żaroodpornym naczyniu, na nich kładziemy piersi z kurczaka i połowę mozzarelli. Przykrywamy pozostałymi warzywami i mozzarellą. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 160-170 stopni. Podajemy z ryżem (zabarwionym na żółto kurkumą lub curry).
Pierś z mozzarellą i warzywami
Pierś z kurczaka kroimy na 2-3 kotlety, smarujemy olejem i nacieramy ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli, odstawiamy na pół godziny.
Pierś z mozzarellą i warzywami
Po upływie tego czasu smażymy na suchej rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano.
Pierś z mozzarellą i warzywami
Mniej więcej 2/3 warzyw układamy w żaroodpornym naczyniu, na nich kładziemy piersi z kurczaka i połowę mozzarelli. Przykrywamy pozostałymi warzywami i mozzarellą.