Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podwójna pierś z kurczaka razem z kością i skórą pieczona w aromatycznym maśle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kurczak jest delikatny, soczysty i bardzo smaczny głównie dzięki tym pierwszym, wiosennym liściom.

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim

ETAP 1:

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim
Masło rozetrzeć z posiekanym czosnkiem i przyprawami.

Miękkie masło rozetrzeć z drobno posiekanymi liśćmi czosnku niedźwiedziego, dodając sól, sok i otartą skórkę z cytryny. Można użyć też suszonego czosnku, ale polecam świeży, bo jest zdecydowanie lepszy.

ETAP 2:

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim
Kurczaka z masłem obłożyć pomidorkami koktajlowymi.

Takim masłem natrzeć całego fileta i przełożyć do naczynia do zapiekania. Odstawić w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Przed pieczeniem pomidorki koktajlowe przekroić na pół i obłożyć wokół piersi z kurczaka. Oprószyć solą i skropić delikatnie oliwą.

Piec w 180*C przez około 45 min. Jeżeli kurczak będzie się zbytnio przypiekał, można przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu odłożyć mięso na 10 min, a później można pokroić na plastry. Podawać z pomidorkami koktajlowymi, które można wyjąć po 20 minutach pieczenia.

Smacznego.