Sposób przygotowania:
Filet pieczony z cukinią i suszonymi pomidorami1. Przygotowanie filetów i farszu
Filety myjemy, oczyszczamy z błonek, tłuszczu i kostek. Osuszamy. Nacinamy w najszerszym miejscu fileta, tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką z zewnątrz fileta i w środku kieszonki. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem.
Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki razem ze skórką.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorów i podsmażamy obrany i rozgnieciony ząbek czosnku oraz cebulę (ok. 2 min.). Dodajemy startą cukinię i smażymy ok. 3 min.
Zdejmujemy farsz z patelni, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz starty cheddar i pesto, mieszamy. Dodajemy pieprz i sól - według uznania.
2. Formowanie kieszonek
Przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki - wychodzi spora łyżka farszu na 1 filet. Następnie zawijamy filety w plastry szynki serrano, układamy je na blaszce i smarujemy olejem z suszonych pomidorów.
Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
3. Sposób podania
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy piersi na chwilę aby "odpoczęły" - ok. 1-2 min. Następnie kroimy je ostrym nożem na plastry grubości ok. 1,5 cm. Podajemy z ulubioną sałatą i frytkami z cukinii.
Marika-
Magdalena88