eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Piersi kurczaka Eli z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pokrojone piersi kurczaka marynowane w bejcy z oleju i przypraw.Piersi zostały upieczone na gorącym grillu.

Piersi kurczaka Eli z grilla

Składniki:

Piersi kurczaka Eli z grilla

kurczak

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka

marynata

  • 10 łyżek oleju
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
  • 1 łyżka przyprawy do żeberek z miodem
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka przyprawy prowansalskiej
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka Eli z grilla

przygotowanie kurczaka

Piersi kurczaka Eli z grilla
Piersi kurczaka ukośnie pokroić na mniejsze kawałki.

Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi kurczaka pokroić pod skosem na mniejsze kawałki.

przygotowanie marynaty

Piersi kurczaka Eli z grilla
W miseczce wymieszać olej i ocet winny...

Przygotować płynne składniki marynaty. Do miseczki wlać olej, ocet winny i wymieszać.

przygotowanie marynaty cd

Piersi kurczaka Eli z grilla
Wymieszać wszystkie suche składniki marynaty.

Przygotować suche składniki marynaty: pikantną przyprawę do grilla, przyprawę do żeberek z miodem, czosnek granulowany, cukier i przyprawę prowansalską.

przygotowanie marynaty cd

Piersi kurczaka Eli z grilla
Mokre i suche akładniki marynaty połączyć razem.

Połączyć mokre i suche składniki marynaty i wymieszać.

marynowanie piersi

Pokrojone piersi rozbić lekko tłoczkiem do mięsa.

marynowanie piersi cd

Marynatą posmarować piersi kurczaka, włożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 5 godzin.

grillowanie kurczaka

Piersi wyjąć z lodówki i oczyścić z marynaty. Kurczaka ułożyć na aluminiowych tackach posmarowanych olejem i piec na grillu z obu stron aż mięso się zrumieni i będzie miękkie. Smacznego!


Tagi:

kurczak grill