marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Piersi nadziewane konfiturą żurawinową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sezon grillowy trwa nadal,a pomysłów na potrawy nie ubywa. Najlepsze są przy tym wszystkim udka lub piersi kurze lub indycze do których dam nadzienie z żurawin.

Piersi nadziewane konfiturą żurawinową

Składniki:

Piersi nadziewane konfiturą żurawinową

 

  • 2 podwójne piersi indycze,
  • słoiczek z konfiturą żurawinową do mięs,
  • Marynata:
  • oliwa z oliwek,
  • 5-6 łyżek miodu płynnego,
  • sok z cytryny świeżej,
  • szczypta duża suszonych lub świeżych ziół,
  • tacki aluminiowe na grill,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Piersi nadziewane konfiturą żurawinową
Piersi opłukać i przekroić, usuwając chrząstki i kostki ze środka. Następnie natrzeć solą i pieprzem i nożem spiczastym i ostrym wyciąć w środku otwory na nadzienie. Konfiturę wsuwać do kieszonek z piersi łyżką i spiąć wykałaczkami. Sporządzić marynatę ziołowo-miodową oraz obtoczyć w niej piersi i wstawić misę z drobiem do lodówki na 2-3 godz.,aby smaki się przegryzły. Na pół godziny przed grillowaniem rozpalić grill, a mięso układać na tackach- na każdej tacce po jednej piersi. Opiekać przez 20-25 min. Potem zdjąć tacki z rusztu i podawać z sosami i frytkami lub opiekanymi kartofelkami.