aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Pieczona pierś z gęsi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

pyszna, soczysta pierś z gęsi z piekarnika. Smakuje wybornie, polecam wszystkim, którzy jej nie jedli.

Pieczona pierś z gęsi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona pierś z gęsi

 

  • 1 pierś z gęsi - u mnie kilogramowa,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz świeżo mielony,
  • makaron świderki,
  • małe marchewki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś z gęsi
Pierś z gęsi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie skórę naciąć w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószyć mięso pieprzem i polać sosem sojowym. Odstawi na kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażyć pierś,na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i piec ok. godziny w 170 stopniach. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Marcheweczki ugotować, odcedzić, na gorące dodać masło i miód- wymieszać.
Pieczona pierś z gęsi
skórę nacinamy w kartekę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa
Pieczona pierś z gęsi
zamarynowaną pierś z gęsi smażymy skórą do dołu
Pieczona pierś z gęsi
przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy

Tagi:

makaron sosy