Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierś z gęsi pieczona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wykorzystuję połówkę piersi którą upiekłam wcześniej. Tak to już u mnie jest, że muszę kombinować co by tu zrobić, by coś co robię na jeden obiad mogło potem w zmienionej formie być drugim czy trzecim posiłkiem.

Pierś z gęsi pieczona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z gęsi pieczona

 

  • 1 pierś z gęsi
  • przyprawy do pieczenia gęsi
  • 4 łyżki mrożonych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 goździki
  • 2 łyżki miodu
  • maggi do smaku
  • 1/8 cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pieprz kolorowy grubo mielony - szczypta do smaku
  • papryka w płatkach - szczypta do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi pieczona
Ponacinane (wyluzowane od kości) połówki piersi z gęsi natrzeć pastą zrobioną z mieszanki przypraw do gęsi i odłożyć na noc do lodówki. Piec w namoczonym Garnku Rzymskim (lub szkle żaroodpornym czy brytfance) w temperaturze najpierw 200 *C, a potem 180 *C (zmniejszyć w połowie pieczenia) podlane 1/2 szklanki wody. Gdy piersi będą miękkie wyjąć i zawinąć w folię aluminiową by chwilę odpoczęły. Na patelnię wylać 2 łyżki miodu i ogrzewać aż miód zacznie się karmelizować. Wrzucić 2 goździki, skórkę z cytryny, 4 łyżki mrożonych wiśni. Podlać 1/2 szklanki wody. Dodać 3 łyżki sosu od pieczenia gęsi. Posypać szczyptą pieprzu kolorowego grubo mielonego, szczyptę papryki w płatkach i dodać gałązki tymianku. Mieszając gotować około 5 minut. Dorzucić łyżkę zimnego masła i energicznie mieszać trzepaczką. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Jedną połówkę piersi pokroić w cienkie plasterki (drugą zamrozić razem z tłuszczem od pieczenia na Gęś w kapuście). Podgrzać w sosie. Podawać obłożoną wiśniami i udekorowaną tymiankiem. *5 łyżek majeranku,1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka mielonej papryki,1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,1/2 łyżeczki Jarzynki (Kucharka , Vegety lub co kto używa ),1 łyżka oleju z pestek winogron
Pierś z gęsi pieczona
Przygotowane do pieczenia połówki piersi naciąć w krateczkę
Pierś z gęsi pieczona
Natrzeć mięso przyprawami i zostawić by nimi przeszło
Pierś z gęsi pieczona
Upieczone mięso wyjąć i po pokrojeniu odło,żyć by chwilę leżakowało- zlać sos
Pierś z gęsi pieczona
Przygotować sos pieprzowo-wiśniwy i połączyć go z sosem z pieczenia

Tagi:

przyprawy