Sposób przygotowania:
Pierś z gęsi pieczona
Ponacinane (wyluzowane od kości) połówki piersi z gęsi natrzeć pastą zrobioną z mieszanki przypraw do gęsi i odłożyć na noc do lodówki. Piec w namoczonym Garnku Rzymskim (lub szkle żaroodpornym czy brytfance) w temperaturze najpierw 200 *C, a potem 180 *C (zmniejszyć w połowie pieczenia) podlane 1/2 szklanki wody. Gdy piersi będą miękkie wyjąć i zawinąć w folię aluminiową by chwilę odpoczęły. Na patelnię wylać 2 łyżki miodu i ogrzewać aż miód zacznie się karmelizować. Wrzucić 2 goździki, skórkę z cytryny, 4 łyżki mrożonych wiśni. Podlać 1/2 szklanki wody. Dodać 3 łyżki sosu od pieczenia gęsi. Posypać szczyptą pieprzu kolorowego grubo mielonego, szczyptę papryki w płatkach i dodać gałązki tymianku. Mieszając gotować około 5 minut. Dorzucić łyżkę zimnego masła i energicznie mieszać trzepaczką. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Jedną połówkę piersi pokroić w cienkie plasterki (drugą zamrozić razem z tłuszczem od pieczenia na Gęś w kapuście). Podgrzać w sosie. Podawać obłożoną wiśniami i udekorowaną tymiankiem. *5 łyżek majeranku,1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka mielonej papryki,1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,1/2 łyżeczki Jarzynki (Kucharka , Vegety lub co kto używa ),1 łyżka oleju z pestek winogron
Magdalenaa
Babciagramolka
Polecam pomysł z sosem wiśniowym nie tylko do gęsi - inne pieczone mięsa , które chcemy podać inaczej niż normalnie też się w takim sosie sprawdzą.